Cea mai mare tragedie din istoria Bucureștiului

Marți, 4 Aprilie 1944, orele 13:45. În câteva minute, aviația americană a săvârșit un adevărat masacru asupra civililor români: aproximativ 3.000 de morți, 2.500 de răniți și alte mii de vieți distruse, fără nici o justificare militară. Foarte mulți dintre cei care-au murit au sfârșit într-o groapă comună, iar azi nu au nici cruce și nici lumânare la căpătâi. Anii au trecut, iar uitarea s-a așternut atât peste ei, cât și peste această nenorocire ce s-a abătut asupra Neamului nostru. Ca urmași ai celor trecuți la cele veșnice avem datoria creștinească să-i readucem în memoria noastră și să le spunem că nu i-am uitat!

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Zi neagră în istoria Bucureştiului. 3000 au murit în urma bombardamentului din 1944

Au trecut 70 de ani de când Bucureştiul a fost bombardat de aviaţia americană. Trei mii de bucureşteni au murit în atacurile din centrul oraşului, Gara de Nord şi alte cartiere din zone civile, fără justificare militară. Frontul se afla la peste 300 km, pe linia Iaşi-Chişinău, iar luptele încetaseră de la sfârşitul lunii martie.

Pe 4 Aprilie 1944, era o zi frumoasă de primăvară. În Gara de Nord era forfotă mare, mii de oameni veneau şi plecau din toate direcţiile ţării. În jurul orei 13.00, cerul s-a întunecat. 300 de avioane au atacat Bucureştiul, peste 2000 de oameni au murit numai la Gara De Nord.

Bombardierele au venit de la o baza din Italia. Când s-au apropiat de Capitală, autorităţile au dat alarma. Dar oamenii au crezut ca e un exercitiu, pentru că de la începutul războiului făcuseră zeci de simulari, şi nu s-au adăpostit.

În Gara de Nord se aflau şi câteva sute de refugiaţi din Basarabia şi Moldova. Aşteptau să fie repartizaţi în diferite localităţi.

Erau mai ales femei, copii şi bătrâni. Când s-a dat alarma, aproape toţi au rămas în vagoane, fiindcă n-aveau unde să se ducă. A fost ultimul lor drum.

Bombardamentele au făcut ravagii în Centru, pe Calea Victoriei, în cartierul Griviţa şi zona dintre strada Sf. Voievozi înspre Gara de Nord. Fiindcă de acolo plecau spre Germania trenurile cu petrol.

Până la sfârşitul bombardamentelor, în august 1944, au fost ucişi 5.524 de bucuresteni, răniţi 3.373, iar 47.974 au rămas fără adăpost.

Sursă: TVR1