Cea mai mare tragedie din istoria Bucureștiului

Marți, 4 Aprilie 1944, orele 13:45. În câteva minute, aviația americană a săvârșit un adevărat masacru asupra civililor români: aproximativ 3.000 de morți, 2.500 de răniți și alte mii de vieți distruse, fără nici o justificare militară. Foarte mulți dintre cei care-au murit au sfârșit într-o groapă comună, iar azi nu au nici cruce și nici lumânare la căpătâi. Anii au trecut, iar uitarea s-a așternut atât peste ei, cât și peste această nenorocire ce s-a abătut asupra Neamului nostru. Ca urmași ai celor trecuți la cele veșnice avem datoria creștinească să-i readucem în memoria noastră și să le spunem că nu i-am uitat!

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Zi neagră în istoria Bucureștiului. 3000 au murit în urma bombardamentului din 1944

Au trecut 70 de ani de când Bucureștiul a fost bombardat de aviația americană. Trei mii de bucureșteni au murit în atacurile din centrul orașului, Gara de Nord și alte cartiere din zone civile, fără justificare militară. Frontul se afla la peste 300 km, pe linia Iași-Chișinău, iar luptele încetaseră de la sfârșitul lunii martie.

Pe 4 Aprilie 1944, era o zi frumoasă de primăvară. În Gara de Nord era forfotă mare, mii de oameni veneau și plecau din toate direcțiile țării. În jurul orei 13.00, cerul s-a întunecat. 300 de avioane au atacat Bucureștiul, peste 2000 de oameni au murit numai la Gara De Nord.

Bombardierele au venit de la o baza din Italia. Când s-au apropiat de Capitală, autoritățile au dat alarma. Dar oamenii au crezut ca e un exercițiu, pentru că de la începutul războiului făcuseră zeci de simulări, și nu s-au adăpostit.

În Gara de Nord se aflau și câteva sute de refugiați din Basarabia și Moldova. Așteptau să fie repartizați în diferite localități.

Erau mai ales femei, copii și bătrâni. Când s-a dat alarma, aproape toți au rămas în vagoane, fiindcă n-aveau unde să se ducă. A fost ultimul lor drum.

Bombardamentele au făcut ravagii în Centru, pe Calea Victoriei, în cartierul Grivița și zona dintre strada Sf. Voievozi înspre Gara de Nord. Fiindcă de acolo plecau spre Germania trenurile cu petrol.

Până la sfârșitul bombardamentelor, în august 1944, au fost uciși 5.524 de bucureșteni, răniți 3.373, iar 47.974 au rămas fără adăpost.

Sursă: TVR1