Articole
FOTO / 80 de ani de la bombardamentul asupra Brașovului! Cum a avut loc atacul în care 200 de oameni au murit după ce avioanele americane au acoperit orașul
Se împlinesc 80 de ani, de când în Duminica de Paști, a zilei de 16 aprilie 1944, între orele 11.05 – 11.15 a fost bombardat pentru prima oară Brașovul. Informațiile conținute de Jurnalul de război al Misiunii Militare germane, confirmate și completate de raportul Consulatului maghiar din Brașov, datat 28 aprilie 1944, menționează că peste 60 bombardiere, B-24 Liberator și B-17 Flying Fortress, precum și avioane de vânătoare P-38 Lightning și P-51 Mustang s-au năpustit fără milă peste orașul de la poalele Tâmpei. Au fost atacate și distruse parțial principalele obiective strategice: Fabricile IAR, Gara orașului cu Atelierele de reparații CFR, precum și Fabricile Astra, care la acea dată fabricau tunuri antiaeriene.
București 4 aprilie 1944, revizuit și adăugit
Invitați: dl. Alexandru Armă, istoric militar şi dl. Valentin Ștefănuț, martor al evenimentelor.
La 1 mai 1943 teritoriul național este străbătut pentru prima dată de bombardiere americane într-o tentativă de a paraliza extracția de petrol de pe Valea Prahovei. Având la dispoziție o bună apărare antiaeriană, românii și germani se apără înverșunat, operațiunea „Tidal wave” fiind mai degrabă un eșec.
MARTOR - Bombardamentul de la 4 aprilie 1944 din București | PODCAST
04 Aprilie 2024, 19:25
Bombardamentul din 4 aprilie 1944 a marcat istoria Bucureștiului în secolul XX.
La 80 de ani de la atacul devastator, Valentin Ștefănuț este unul dintre puținii supraviețuitori care mai pot relata astăzi despre bombardamentul trupelor aliate asupra Bucureștiului.
Un interviu semnat de Georgiana Petrache pentru seria MARTOR:
Bombardamentul din 4 aprilie 1944, O tragedie bucureșteană - Lansare carte
Bombardamentul din 4 aprilie 1944
O tragedie bucureșteană
Comemorare la 80 de ani de la bombardamentul asupra Bucureștiului din 4.4.1944. Recenzie
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al Preacuvioșilor Părinți ai Parohiei Parcul Călărași, azi, 4 Aprilie 2024, a fost săvârșită Slujba Parastasului în memoria victimelor civile ale bombardamentelor anglo-americane la care a fost supusă Capitala, începând cu 4 Aprilie 1944, țara noastră aflându-se atunci în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Comemorarea celor 80 de ani de la cumplita tragedie a început de dimineață cu Slujba Parastasului, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, iar la sfârșitul slujbei a luat cuvântul dl General Radu Theodoru, mărturisind experiența apocaliptică trăită personal sub bombele aliate și explicând caracterul punitiv al raidului. Slujba a continuat la Cimitirul 4 Aprilie, din Giulești, unde aproximativ 20 de participanți au aprins lumânări și au depus flori pe locul unde au fost săpate gropile comune pentru cele peste 3.000 de victime civile.
La căpătâiul celor pe care i-am pomenit se află de-acum și o cruce, amintind de însemnătatea acestui loc, cruce pe care nădăjduim ca Dumnezeu să ne ajute ca în viitorul apropiat să o înlocuim cu o troiță.
De asemenea, la ora 13:45, ora la care au început bombardamentele, clopotele mai multor Biserici din Capitală au răsunat îndelung, amintind suferința care s-a revărsat asupra Bucureștiului.
București, 4 Aprilie 1944
Capitala României a fost bombardată, la 4 aprilie 1944, de aviația anglo-americană. Aproape 3000 de oameni și-au pierdut viața în acea zi de Paști, majoritatea în zona Gării de Nord.
Marius Simion și Sorin Teodorescu ne vorbesc despre evenimentele tragice de acum 80 de ani.