Cea mai mare tragedie din istoria Bucureștiului

Marți, 4 Aprilie 1944, orele 13:45. În câteva minute, aviația americană a săvârșit un adevărat masacru asupra civililor români: aproximativ 3.000 de morți, 2.500 de răniți și alte mii de vieți distruse, fără nici o justificare militară. Foarte mulți dintre cei care-au murit au sfârșit într-o groapă comună, iar azi nu au nici cruce și nici lumânare la căpătâi. Anii au trecut, iar uitarea s-a așternut atât peste ei, cât și peste această nenorocire ce s-a abătut asupra Neamului nostru. Ca urmași ai celor trecuți la cele veșnice avem datoria creștinească să-i readucem în memoria noastră și să le spunem că nu i-am uitat!

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

BUCUREȘTI oraș martir

„BUCUREȘTI ORAȘ MARTIR” titrează cotidianul francez „Le Petit Parisien” după bombardamentele americane din 4 aprilie 1944 asupra cartierelor de locuințe și obiectivelor civile din capitala României:

„...Dintr-o dată tunetele se abătură asupra locuitorilor. Așa cum bolșevicii au pătruns în Basarabia, americanii pe 4 aprilie au atacat capitala la ora 2 după amiază. Bombardamentul fu scurt și teribil. În mai puțin de două zeci de minute, mii de morți, sfârtecați, agonizând sub construcțiile ușoare ale orașului... raidul fu urmat de numeroase altele, nu mai puțin barbare. Bombele loviră întregul oraș. Niciun cartier nu a fost cruțat. Și cum adăposturile betonate și moderne nu au existat, carnagiul a fost complect. Populația a dat dovadă de curaj. Apărarea pasivă funcționa perfect. Dar cruzimea gestului a făcut ca după aceea să se instaleze momente de panică explicabile. Timp de câteva zile, mai mult de jumătate dintre locuitori au fugit din capitală prin zonele înconjurătoare. Oamenii bogați căutau refugiu la Sinaia, Sibiu, dincolo de munți în Transilvania. Alții s-au stabilit pe unde au putut. Guvernul, după un plan dinainte stabilit, dispersă în suburbii o parte dintre serviciile sale. La fel și corpul diplomatic...”

Sursă: Facebook