Cea mai mare tragedie din istoria Bucureștiului

Marți, 4 Aprilie 1944, orele 13:45. În câteva minute, aviația americană a săvârșit un adevărat masacru asupra civililor români: aproximativ 3.000 de morți, 2.500 de răniți și alte mii de vieți distruse, fără nici o justificare militară. Foarte mulți dintre cei care-au murit au sfârșit într-o groapă comună, iar azi nu au nici cruce și nici lumânare la căpătâi. Anii au trecut, iar uitarea s-a așternut atât peste ei, cât și peste această nenorocire ce s-a abătut asupra Neamului nostru. Ca urmași ai celor trecuți la cele veșnice avem datoria creștinească să-i readucem în memoria noastră și să le spunem că nu i-am uitat!

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Articole

București 4 aprilie 1944, revizuit și adăugit

4 Aprilie 1944

Invitați: dl. Alexandru Armă, istoric militar şi dl. Valentin Ștefănuț, martor al evenimentelor.

La 1 mai 1943 teritoriul național este străbătut pentru prima dată de bombardiere americane într-o tentativă de a paraliza extracția de petrol de pe Valea Prahovei. Având la dispoziție o bună apărare antiaeriană, românii și germani se apără înverșunat, operațiunea „Tidal wave” fiind mai degrabă un eșec.

Continuă să citești…

MARTOR - Bombardamentul de la 4 aprilie 1944 din București | PODCAST

4 Aprilie 1944

04 Aprilie 2024, 19:25

Bombardamentul din 4 aprilie 1944 a marcat istoria Bucureștiului în secolul XX.

La 80 de ani de la atacul devastator, Valentin Ștefănuț este unul dintre puținii supraviețuitori care mai pot relata astăzi despre bombardamentul trupelor aliate asupra Bucureștiului.

Un interviu semnat de Georgiana Petrache pentru seria MARTOR:

Continuă să citești…

Bombardamentul din 4 aprilie 1944, O tragedie bucureșteană - Lansare carte

Bombardamentul din 4 aprilie 1944
O tragedie bucureșteană

Continuă să citești…

Comemorare la 80 de ani de la bombardamentul asupra Bucureștiului din 4.4.1944. Recenzie

4 Aprilie 1944

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al Preacuvioșilor Părinți ai Parohiei Parcul Călărași, azi, 4 Aprilie 2024, a fost săvârșită Slujba Parastasului în memoria victimelor civile ale bombardamentelor anglo-americane la care a fost supusă Capitala, începând cu 4 Aprilie 1944, țara noastră aflându-se atunci în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Comemorarea celor 80 de ani de la cumplita tragedie a început de dimineață cu Slujba Parastasului, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, iar la sfârșitul slujbei a luat cuvântul dl General Radu Theodoru, mărturisind experiența apocaliptică trăită personal sub bombele aliate și explicând caracterul punitiv al raidului. Slujba a continuat la Cimitirul 4 Aprilie, din Giulești, unde aproximativ 20 de participanți au aprins lumânări și au depus flori pe locul unde au fost săpate gropile comune pentru cele peste 3.000 de victime civile.

La căpătâiul celor pe care i-am pomenit se află de-acum și o cruce, amintind de însemnătatea acestui loc, cruce pe care nădăjduim ca Dumnezeu să ne ajute ca în viitorul apropiat să o înlocuim cu o troiță.

De asemenea, la ora 13:45, ora la care au început bombardamentele, clopotele mai multor Biserici din Capitală au răsunat îndelung, amintind suferința care s-a revărsat asupra Bucureștiului.

Continuă să citești…

București, 4 Aprilie 1944

Capitala României a fost bombardată, la 4 aprilie 1944, de aviația anglo-americană. Aproape 3000 de oameni și-au pierdut viața în acea zi de Paști, majoritatea în zona Gării de Nord.

Marius Simion și Sorin Teodorescu ne vorbesc despre evenimentele tragice de acum 80 de ani.

Continuă să citești…